Tavoitteena kestävä liikkuminen

Hyvinkäällä julkaistiin toissa vuonna Hyvinkään kestävä liikkuminen 2030 -ohjelma, jonka tarkoitus on edistää liikkumista kävellen, pyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Termillä kestävä liikkuminen tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia – kaikki siis hyötyvät.

Ohjelman laatimisen yhteydessä tehtiin myös yhteenvetoa hyvinkääläisten tämänhetkisistä liikkumistottumuksista erilaisiin tutkimuksiin pohjautuen. Nostimme tähän niistä joitakin mielenkiintoisimpia yksityiskohtia.

Perusfaktoja hyvinkääläisistä:

  • Hyvinkääläisistä 25 % eli reilusti yli 10 000 ihmistä käy töissä pääkaupunkiseudulla.
  • 84 % hyvinkääläisistä asuu alle 400 metrin päässä linja-autopysäkistä, joten joukkoliikenteen käyttöön on loistavat edellytykset.
  • Hyvinkäällä tehdään joukkoliikennettä käyttäen noin 9 400 matkaa jokaista talviarkivuorokautta kohti.
  • Henkilöautoja omistetaan 0,6 kpl asukasta kohti.

Miten hyvinkääläiset liikkuvat?

Yli puolet eli 54 % hyvinkääläisten tekemistä matkoista tapahtuu henkilöautolla. Seuraavaksi suosituin tapa liikkua paikasta toiseen on käveleminen, jonka osuus on 24 %. Pyöräillen taitetaan 24 % matkoista, ja joukkoliikenteellä 8 %.

Etäisyydet kaupungin sisällä ovat melko lyhyitä, mikä näkyy mukavasti kävelyn ja pyöräilyn suosiona, mutta toisaalta joukkoliikenteellä olisi paljon varaa napata lisää prosenttiosuutta yksityisautoilulta. Onhan kuitenkin suurimmalla osalla hyvinkääläisistä bussipysäkki ihan kivenheiton päässä.

Miten hyvinkääläinen valitsee kulkutapansa?

Helppous ja mukavuus nousee selvästi kärkipäähän hyvinkääläisten kulkutavan valintakriteerinä, mikä on aivan inhimillistä ja ymmärrettävää. 36 % valitsee kulkutapansa tällä perusteella. Jollekin helpoin ja mukavin tapa liikkua voi olla oma auto, mutta yhtä hyvin se voi olla bussi, polkupyörä tai kävely.

Seuraavaksi eniten valinnassa vaikuttaa nopeus, joka on syynä kulkutavan valintaan 26 %:lla hyvinkääläisistä. Hyvin lähellä tätä 23 %:lla on liikunta ja terveys, joka tuskin yhdistyy ainakaan yksityisautoiluun. Pienemmille prosenteille näiden jälkeen jäävät kustannukset, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys.

Huomasitteko muuten, että kolme tavallisinta valintaperustetta yhdistyvät aika mukavasti linja-autoliikenteessä? Matkustaminen on vaivatonta ja näppärää, mutta toisaalta pysäkille kävellessä saa sopivan pätkän happihyppelyä ja liikuntaa.

Jokainen oman auton käytön korvannut bussimatka on panostus omaan ja ympäristön hyvinvointiin.

Hyvinkään kestävä liikkuminen 2030 -julkaisun löydät täältä:

http://www.hyvinkaa.fi/globalassets/asuminen-ja-ymparisto/liikenne/kelo/hyvinkaa_kelo_290416_sivut_low.pdf