Aloita pienistä ja helpoista muutoksista

Vaikka omat vaikuttamismahdollisuudet maapallon hyvinvointiin voivat tuntua olemattoman vähäisiltä, tapoja vaikuttaa omaan ympäristöön ja sitä kautta suurempaankin kokonaisuuteen on paljon. Kaikki lähtee pienistä muutoksista – ja ehdottomasti helpoin on aloittaa sellaisista, jotka itselle ovat mieluisimpia, ehkä jopa arkea helpottavia.

Selviäisinkö vähemmällä tavaralla?

Moni on jo huomannut, että kuluttamisen vähentäminen ei välttämättä hankaloitakaan elämää, vaan päinvastoin tekee siitä helpompaa. Nurkat eivät täyty turhasta tavarasta ja arjen hallinta on helpompaa, kun aikaa ei kulu niin paljon materiasta huolehtimiseen. Omaisuuden haalimisen sijaan voikin keskittyä vaikka elämyksiin, aloittaa harrastuksen tai matkustaa.

Alkaisinko kasvissyöjäksi?

Ruokailu on myös kuluttamista, ja siihen liittyviin valintoihin kiinnitetäänkin jo paljon huomiota. Ympäristönäkökulman takia kasvissyöjäksi ryhtyminen on yksi tapa vähentää maapallon kuormitusta, mutta monelle siihen on iso kynnys.

Panostaisinko vielä enemmän kierrätykseen?

Kierrätys on monille meistä jo itsestään selvä asia. Roskaa syntyy kotitalouksissa jatkuvasti, joten tässä kohtaa jokainen voi konkreettisesti vaikuttaa aiheuttamansa ympäristökuormituksen määrään. Mitä tarkemmin jätteet lajittelee, sitä parempi lopputulos.

Vähentäisinkö yksityisautoilua?

Liikenteestä syntyy suuri osa, noin 20 % Suomen kasvihuonepäästöistä. Tähän jokaisen on helppo vaikuttaa omalta osaltaan, jos käytettävissä on oman auton sijaan joukkoliikennevälineitä. Esimerkiksi yhteen bussiin mahtuu parhaimmillaan 50 matkustajaa, jotka omilla yksittäisillä autoilla liikkuessaan aiheuttaisivat päästöjä moninkertaisesti.

Mitä enemmän joukkoliikennettä käytetään, sitä paremmin sitä myös pystytään kehittämään vastaamaan ihmisten tarpeita.

 

Mitä jos hyppäisit bussin kyytiin heti huomisaamuna?

Katso Hyvinkään alueen bussiaikataulut täältä:

Paikallisliikenne: http://www.hyvinkaanliikenne.fi/index.php/aikataulut

Reittiliikenne: https://www.matkahuolto.fi/