Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Bussilla matkustaminen on taito, joka on hyvä oppia jo pienestä. Tähän kannustetaankin sillä, että lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa sekä aikuinen että lapsi pääsevät kyytiin ilmaiseksi.

Pienille lapsille bussiin pääseminen voi olla elämyksenä samalla tasolla kuin lentokonematka: jännittävä kokemus, josta riittää puhuttavaa pitkäksi aikaa. Ja kun lapsi saa harjoitella bussimatkustamista turvallisesti vanhemman kanssa, siitä muodostuu tapa, jota on helppo jatkaa myöhemmin itsekseen.

Kouluiässä bussimatkustaminen on järkevä ja kätevä keino päästä kouluun, harrastuksiin ja kavereiden luo. Pienikin koululainen pärjää yleensä hienosti bussissa, kun reitti on tuttu ja perusasiat ovat selvillä: kyytiin noustaessa tervehditään ja maksetaan matka, ja pois jäätäessä painetaan stop-nappia. Näin vanhemman ei tarvitse venyä työpäivänsä lisäksi lapsen kuljettamiseen, ja samalla lapsikin oppii itsenäisyyttä ja vastuullisuutta.

Koululaisille on saatavilla lukukausikortti, jonka voi ostaa oman koulun kansliasta. Hyvinkäällä on käytössä 30 päivää kerrallaan voimassa oleva nuorisokortti, jolla vielä 12–24-vuotiaatkin matkustavat huomattavasti aikuisia halvemmalla paikallisbusseissa. Ikähaitari joustaa nuoriin aikuisiin asti, joten myös opiskelijoille bussimatkustaminen erittäin edullista.

Bussi vie töihin ja ihmisten ilmoille

Työmatkojen taittamiseen bussi on mainio kulkuväline, jolla pääsee perille ja takaisin mukavan vaivattomasti. Talviaikaan auton lämmittämisen ja ikkunoiden raappaamisen eteen ei tarvitse nähdä vaivaa, parkkeeraamispulmista tai parkkimaksuista ei tarvitse huolehtia ja matka-ajan voi käyttää mihin ikinä haluaa – palaveriin valmistautumiseen, sähköpostien lukemiseen tai vain rauhoittumiseen ja omien ajatusten kuuntelemiseen.

Mikä ettei omasta autosta voisi luopua vaikka kokonaan. Oman auton ei tarvitse olla aikuisuuden mittari, vaan sen sijaan tiedostavasta aikuisuudesta voi nykyään kertoa vastuunotto ympäristön hyvinvoinnista käyttämällä joukkoliikennettä.

Eläkeläisille bussin käyttöön on järkevä siirtyä sekä taloudellisen säästön että vaivattomuuden takia. Kun pysäkki on lähellä, bussilla matkustaminen ei ole juurikaan vaikeampaa kuin taksilla ajaminen. Nykyisiin busseihin on helppo nousta, sillä lattia on yleensä kadunreunan tasossa eikä vaadi rappujen kiipeämistä. Joukkoliikenteen käyttäminen voi olla vanhuksille hyvä konsti välttyä yksinäisyydeltä ja kotiin eristäytymiseltä.

Jos et ole vielä bussimatkustaja, aloita ihmeessä. Koskaan ei ole liian myöhäistä.