Bussi voittaa omalla autolla tai junalla kulkemisen

56-vuotias Sirkku asuu Hyvinkään Hakalassa ja hänen perheeseensä kuuluu kaksi aikuista. Sirkun työpaikka sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentällä, jonne hän kulkee Hyvinkäältä aamuin illoin – paitsi etätyöpäivinä, joita tulee tehtyä jonkin verran.

Sirkku valitsee työmatkojen kulkemiseen mieluiten bussin, vaikka hänellä on kokemusta saman matkan kulkemisesta myös omalla autolla ja junalla. Syitä siihen, miksi bussi voittaa muut kulkuvälineet, on hänellä pitkä lista.

”Bussissa istuminen on minun omaa aikaani. Omalla autolla olisi ehkä vähän nopeampaa kulkea, mutta silloin joutuisin olemaan koko ajan skarppina. Bussimatkan voin viettää lukien tai nettiä selaillen. Joskus myös nukun matkalla: pieni torkahdus piristää kivasti varsinkin työpäivän jälkeen”, Sirkku perustelee.

”Pääsisin kyllä töihin junallakin, mutta bussi on kätevämpi. Se lähtee lähempää kotia kuin juna, eikä matkan varrella ole yhtään vaihtoa. Pääsen suoraan työpaikkani toimitilojen eteen Vantaalla, ja pois päin tullessa pysäkiltä on vain kymmenen minuutin kävelymatka kotiin. Bussin aikataulu sopii hyvin minun päivääni”, Sirkku jatkaa.

”Bussimatkustaminen on senkin puoleen helpompaa, että lipun voi ostaa bussista. Junassa taas lippu on oltava aina ostettuna jo ennakkoon.”

Työmatkojen lisäksi Sirkku käyttää bussia myös käydessään Helsingissä, ja paikallisen liikennöitsijän Happy Hour -vuorot ovat silloin edullinen tapa matkustaa.

Busseissa on rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri

Vuosien varrella Sirkku on huomannut, että busseissa on omanlaisensa tunnelma, jota junissa ei ole.

”Jotenkin bussissa on rauhallisempaa matkustaa kuin junassa. Bussissa ei ole häiriköitä tai örveltäjiä, ja lähellä matkustajia istuva kuski on samalla myös turvamies. Junassa taas ei välttämättä aina ole rahastajiakaan, joten siellä voi olla välillä levotonta. Näissä busseissa, joilla olen kulkenut, on aina ollut miellyttävää matkustaa ja tilaakin on enemmän kuin junassa.”

Samaa yhteisöllisyyttä, jonka Sirkku muistaa jo lapsuuden bussimatkoilta, on hänen mielestään edelleen olemassa bussimatkustajien keskuudessa.

”Kuljin kouluaikoina bussilla, ja siihen aikaan bussit olivat niin täynnä, ettei niistä useinkaan saanut istumapaikkaa. Kulkeminen oli kuitenkin turvallista ja jokaisesta matkustajasta huolehdittiin. Kuljettaja muisti, missä kenenkin pitää jäädä ja saattoi muistuttaa siitä. Muut matkustajat myös auttoivat, jos joku ei päässyt tungoksesta ulos ajallaan ja huikkasivat kuskille, että täältä jää joku pois.”

”Samaa auttamista on vieläkin busseissa, joissa minä olen kulkenut – katsotaan vähän muidenkin perään. Yhtenä aamuna nuori mies oli nukahtanut bussiin ja yksi vanhemmista rouvista herätti hänet, ettei hän nukkuisi pysäkkinsä ohi.”

Sirkun kanssa samalla bussivuorolla Hyvinkäältä Vantaalle päin matkustavista ihmisistä on tullut ajan myötä hyviä tuttuja keskenään.

”Bussissa on yleensä aina samat matkustajat, joten nykyään tuntuu jo siltä, kun meillä olisi oma pieni perhe bussissa”, hän kuvailee.

Varmasti perille joka säällä

Bussin hyvästä asiakaspalvelusta Sirkulla on konkreettinen esimerkki, jossa yllättävä tilanne hoidettiin erittäin hienosti.

”Oli kuuma kesäpäivä ja olimme menossa bussilla kotiin päin. Muutamia matkustajia oli jo tullut kyytiin Vantaan päästä, kun kuljettaja totesi, että renkaissa taitaa olla jotain vikaa. Ohjaus ravisti niin pahasti, ettei hän uskaltanut ajaa pidemmälle ja pysähtyi moottoritien pysäkille.”

”Kuski pysäytti seuraavan paikalle tulevan bussin ja sanoi meille matkustajille, että pääsemme sillä eteenpäin Hyrylään ja loppumatkan taksilla kotiin Hyvinkäälle. Toisen bussin kuljettaja oli auttavainen ja otti meidät kyytiin ilman maksua. Loppumatkan me viisi naista menimme samalla taksilla, jonka maksoimme ensin itse. Heti seuraavana aamuna, kun menin bussiin, sain kuljettajalta kuittia vastaan rahat takaisin.”

”Loppujen lopuksi syyksi selvisi se, että vastalaitettu asfaltti oli kuumuudessa pehmentynyt ja tarttunut bussin renkaisiin. Se aiheutti tärinän, mutta bussissa itsessään ei ollut mitään vikaa. Tilanne on jäänyt mieleen, koska se oli niin hyvin hoidettu”, Sirkku kehuu.

Kuten edellisessäkin tapauksessa, Sirkku on aina luottanut bussin kuljettavan varmasti perille.

”Bussi on varmempi kuin juna. Tilanteita, joissa bussi olisi ollut myöhässä, on tosi harvoin – myöhästymiset ovat ehkä promillen luokkaa. Vaikka olisi huonoa ilmaa tai lakkoja, niin bussi kulkee kuitenkin ja aikataulu pitää.”